Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé zamyšlení a vzkaz blogera.

Přes všechny současné peripetie jsem přesvědčen, že žijeme v krásné zemi i relativně solidní době. Většinou permanentně na něco nadáváme, ale ve skutečnosti se máme  v drtivé většině dobře ( materiálně i duchovně ). Česká zakyslost je myslím trochu hraná póza. Když nás něco naštve založíme si blog, facebook a chrlíme svá vyznání, trápení a moudra ( jako teď já :--).

Koho to nebaví,  zajde se rozptýlit do hospůdky, divadla nebo třeba s přáteli vyrazí na kole. Někoho zklidní večer manželka. Naštěstí většina našich obav i splínů má jepičí život. Jasně,  zadlužování naší země a potomků mne nečiní také  klidným. Stejně tak bezpáteřnost, drzost, hamižnost  a myšlenková prázdnota našich vládních i komunálních představitelů je nebetyčná. Osobně bych nejraději všechny bolševiky hnal bejčákem až do Pchjongjangu, ale to se mi asi už nepodaří.  Když si  čtu příspěvky blogerů, největší ohlasy a emoce vzbuzují  vždy reakce  na aktuální  politické dění. Je to  přirozené. Cítíme, že z nás politici dělají voly a nechceme si to nechat líbit.  Máme právo i povinnost se ozvat a říci svůj názor. Dvacet let nás pořád něco štve a dalších dvacet ještě bude.  Někdy to vypadá, že naše životy řídí  jen bláboly Paroubka nebo jiného potentáta.

Každé ráno cestou do práce vidím kolem sebe zasmušilé tváře. Narazit na příjemný obličej se rovná malému zázraku. Jako balzám  na duši na mne působí hloučky  chichotajících se   slečen, které si nahlas probírají své „love story“. Je to osvobozující pohled.

Jezdím nyní do léčebny dlouhodobě nemocných za matkou, která je po mozkové  příhodě.  Tady je možné vidět  reálné životní  problémy lidí bez rozdílu věku. Návrat do života tu není zadarmo. Ne každému se to také podaří. Když tam dorazím už ve dveřích ležícímu – ženskému osazenstvu naoko vynadám, že jenom leží, spí nebo jí. Pak jim zavelím rychle vstát, nelenošit, protože venku jim stojí práce.   I když většina z nich se bez pomoci ani nehne, na očích i na tvářích je vidět potěšení, že se něco děje, že zase přišel ten cvok z Prahy. Sterilní a nudná atmosféra se jim aspoň na chvilku promění na malý chaos. Některé pacientky se pochlubí jaký pokrok v rehabilitaci dosáhly.   Nejezdím tam nikoho litovat, to nepotřebují. Čeho se jim vrchovatě nedostává, tou jsou občasné doušky humoru a nikdy nekončící  naděje na zlepšení zdravotního stavu.  

Každý máme jinak velkou svíci života. Základ je nenechat se ničím otrávit. Kdo na to má, měl by kolem sebe rozsévat  dobrou náladu. Bez humoru by to bylo k nežití.

Za sebe  politikům 4. cenové skupiny Raj  vzkazuji:
Mám vás  na háku. Pro mne zůstáváte  partou plebejců vynesených řadou šťastných okolností  do funkcí a pozic, na které odborně i mravně nestačíte. Možná se řada z vás za funkční období stačíte materiálně zabezpečit, ale za jakou cenu. Slušní lidé vámi opovrhují. Vím, vám je to jedno, ale nezapomínejte, že žádný strom neroste až do nebe. Věřím ( možná naivně) , že jednou budete vystřídáni  lidmi, za které se nebudeme muset stydět.A to nejdůležitější na závěr. I když mne často neskutečně se......  na to,  abych si užíval každý den života, vás naštěstí vůbec nepotřebuji.  

Autor: Evžen Doležal | neděle 1.11.2009 18:30 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Evžen Doležal

Dá se po padesátce naučit anglicky ?

Nevím jak Vy, já říkám, že dá, ale je to určitě pěkná fuška. Je to především o vůli. Vidím to na sobě. Jsem mírně pokročily student angličtiny, ale bohužel asi už 15 let. Typický false beginner. Když mne popadne nával zlosti na sebe jaký jsem vůl, že neumím pořádně žádný světový jazyk ( ruštinu záměrně nepočítám ), vrhnu se vždy znovu a znovu do učení angličtiny. Buď si koupím novou učebnici, SW program nebo se přihlásím do nějakého kursu. První týdny je to super, vůle je velká, učení postupuje relativně snadno. Jakmile narazím na předminulé a předpřítomné časy, mé nadšení začíná pomalu, ale jistě opadávat. Můj na jazyky asi přitroublý mozeček najednou přestává nějak chápat, že může existovat předminulo, předpřítomno, předbudoucno atd., prostě přijde jakýsi bloček.

2.1.2010 v 13:40 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3753x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Novoroční přání blogaře.

Zhruba za hodinu bude pan Klaus promlouvat k lidu tradičním novoročním poselstvím o stavu české kotliny v r. 2009 a jeho výhledu do r. 2010. Pomalu probouzející se občané ČR usednout ( někteří s hadrem na hlavě) ke svým obrazovkám a vyslechnout mix několika optimistických i pesimistických varování a hodnocení o vývoji české ekonomiky a společnosti. Protože i já žiji ve svobodné zemi, dovolím si vyslovit své osobní - malé vyznání a přání. Uznávám, že je trochu neobvyklé, ale máme přece nový rok, tak proč to alespoň nezkusit že ?

1.1.2010 v 12:50 | Karma: 13,32 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Vánoční salamandry – DDR 1982.

A máme tu zase předvánoční období. Nakupování vánočních dárků po roce 89 považuji za vcelku pohodovou záležitost. Nabídka je neskutečná a vybere si v zásadě každý. Záleží jen na vkusu a výši konta každého z nás. Spousty věcí je sice předražených, ale holt byznys je byznys.

29.11.2009 v 17:49 | Karma: 14,53 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Pane Paumere, díky !

Jsem součástí party „napravo“ vyladěných padesátníků. Rádi debatujeme a filosofujeme o životě u sklenička vína či oroseného půllitru piva. Občas někteří z nás napíší osobě, která je pro nás něčím zajímává a pozveme ji, pokud má zájem, na kus řeči.

17.11.2009 v 12:40 | Karma: 18,14 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Zakynthos 2009 - střípky z dovolené.

Je ráno 21. července a usilovně stláčím nafouknutý kufr, abych ho zapnul. Za pár hodin letíme se ženou na Zakynthos. Ještě jsme tam nebyli, tak se těšíme na nové zážitky. Už se vidím v Jónském moři. S naběhlou žílou na čele a vypětím všech sil se mi kufr podařilo zapnout. Manželce říkám: „Holka ten kufr je těžkej jako prase, cos tam proboha všechno dala ? Vždyť váží skoro 30 kg. To je pomalu na tříselnou kýlu. Mne u moře stačí dvoje krátké kalhoty a pár triček. Ten kousek nést vydržíš. Můžeme mít 20 kg na osobu a my máme dohromady jeden kufr“, odvětila manželka a vzápětí už vyrážíme na letiště.

1.8.2009 v 18:49 | Karma: 22,96 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Zvídavý beran, který má rád život, humor, jež si váží lidí, kteří prožili nelehký život a přitom neztratili životní optimismus, moudrost, nadhled a hlavně smysl pro humor.

Seznam rubrik