Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sparta a nešťastný Pepa Chovanec

Tak s útokem Sparty na titul to asi opět nedopadne dle přání jejich fanoušků a hlavně trenéra v letošní sezóně dobře. Po zápase, ve kterém Sparta doma nedokázala porazit ani průměrné mužstvo z Českých Budějovic, trenér  Chovanec s vážnou až zasmušilou tváří konstatoval, že záloha nesplnila očekávání, chyběl větší pohyb, chytrá přihrávka na útočníka, střelba atd. Viděl jsem jen sestřih nejzajímavějších záběrů, ale musím potvrdit názory fandů, že výkon Sparty byl  tristní. Hrát doma na jednoho útočníka proti Č. B. je skutečně vynikající taktický manévr, zvlášť když  až na výjimky, si  nikdo z fanoušků nevšiml, že ve Spartě existuje i záložní řada.

Osobně mne hodnocení herního projevu Sparty  již  delší dobu nepřekvapuje. Co mne někdy již vytáčí je hodnocení taktiky i kvality hry Sparty trenérem Chovancem po zápase. Jako fotbalistu jsme ho uznával, jako trenéra nikoli. Je obecně známo, že ne každý dobrý hráč, musí být i dobrým trenérem. To je myslím přesný případ Josefa Chovance. Já ho osobně  považuji za jakousi  trenérskou rychlokvašku. Bez reálné praxe dostal krátce po skončení studia trenérské „profi licence“ teplé místečko ve Spartě, tj. nemusel prokazovat své trenérské kvality nejprve např. ve II. lize, ale rovnou získal vysněné top místo ve Spartě. Zvláště v době, kdy Sparta měla relativně kvalitní hráče a v naší lize tehdy kralovala (nikdo již dnes neprokáže zda vždy jen svou hrou, či někdy i za pomoci zákulisních praktik alá kauza „Ivánek Horníků“)

 

Dobrý trenér se od špatného pozná vcelku snadno. Kvalitní trenér má solidní herní výsledky i s hráči, kteří jsou někdy jen fotbalově průměrní. Dobrý trenér o taktice hry nejen mluví, případně ji kreslí na tabuli, ale hlavně ji v tréninku nekonečným nacvičováním umí hráče  naučit prezentovat na hřišti při zápasech.  Kvalitní trenér neustále studuje nové herní trendy, psychologii, detailně analyzuje a vysvětluje chyby, kterých se při zápise jeho svěřenci dopustili. Umí rozpoznat, na kterých postech je nutné mužstvo vhodně doplnit, či nevhodného hráče prodat jinam. Základem všeho jsou však kvalitní tréninky, dobrá atmosféra v mužstvu  a vypěstovaný vztah hráčů k mužstvu, za který hrají. A co považuji za nejdůležitější – trenér musí mít v sobě pokoru, umět přiznat si i chybu a rozpoznat, kdy je čas odejít, protože mužstvu již nic nepřináší, popř. na danou práci vůbec odborně nestačí. Konečně i přeplácení průměrných výkonů našich ligových fotbalistů a trenérů  je cestou do pekel.

 

Jak tyto parametry splňuje náš Josef ?  Musíme začít obšírněji. Herní mizérie Sparty není žádnou novinkou. Trvá již  cca 3 – 4 roky. Tedy dotýká se období, kdy náš Josef byl ve funkci vrcholového manažéra Sparty. Zde je nutno nejprve zmínit tragickou přestupovou politiku Sparty. Náš Pepa v případě dotazů novinářů od této problematiky dává ruce pryč – údajně na ni neměl žádný vliv. Tomu se lze pouze pousmát. Co tedy ve Spartě tehdy vůbec dělal ? Jaká byla jeho pracovní náplň ? To je zřejmě přísně tajná informace a bojím se, že na ni neumí odpovědět ani Pepa. Pan Chovanec sice vyhrál se Spartou titul a s reprezentací postoupil bez porážky ve skupině na ME, ale jaká byly skutečné jeho zásluhy na těchto úspěších ? Dle mého názoru velmi omezené. V případě národního mužstva mu dělal asistenta pan Bruckner, tudíž je zřejmé kdo mu asi pomáhal s taktikou a herními nácviky. V případě získaného titulu Pepa nastoupil k tehdy rozjetému mužstvu, který neměl co do hráčské kvality v lize konkurenci. Titul by hráči bez přehánění získali i bez trenéra. Vypozoroval jsem, že pan Chovanec má o svých trenérských kvalitách zřejmě přehnané mínění. Přestože cca 4 roky vůbec netrénoval, klidně se přihlásil od výběrového řízení na nového reprezentačního trenéra. Proboha, co by mu asi byl schopen dát ? I když pan Rada není také žádný trenérský zázrak, aspoň byl aktivním ligovým trenérem a jsem v uvozovkách rád, že národní tým vede on, nikoli Pepa.

Pepa se vyzná v tlačenici. Když je úspěch umí  se ukázat a prohodit pár vlídných frází. Když se nedaří, to není jeho vina, ale kluci neplnili jeho taktické záměry. Pepa rád chodí k hotovému týmu plus miluje slušné peníze za minimum práce. V každé jiné firmě by ho dávno vyhodili z postu manažera za osobní spoluzodpovědnost za tragické výsledky, kterých Sparta dosáhla za poslední 3 – 4 roky. Pepovi stačilo v zákulisí tahat nitkami, kritizovat bývalé spoluhráče a být servilní vůči panu Křetínskému. Teď, když má ukázat co umí, vidíme jeho výsledky. Vymlouvání se na to, že mužstvo se musí teprve sehrát je hodné nevěrohodné. Vždyť Pepaje ve funkci od podzimu a řekněte mi, kdy pod jeho vedením Sparta odehrála skutečně kvalitní utkání a předvedla moderní fotbal. A o hře Sparty  v pohárové Evropě je škoda hovořit. Garantuji, že po kritice ze všech stran bude Pepa příští ligové kolo hrát na dva útočníky. To je tak jediné, co je schopen změnit.

Pepa Chovanec prostě kvalitním trenérem nikdy nebude. Není mu to dáno. Každý máme své hranice, nemůžeme být dobří ve všem, jen v něčem.

Sparta hru nezlepší, pokud nepřijde skutečný odborník na místo trenéra a hlavně se nezmění její majitel a celkově klubová atmosféra. Nekoncepční příchody a odchody hráčů, kteří přitom často v jiných týmech hrají mnohem lépe než-li ve Spartě, o něčem přeci svědčí. Pokud budou rozhodující boční kšeftíky ze přestupy hráčů, neprofesionální přístup vedení Sparty, bude tolerováno primadonství a hlavně přeplácení některých „hvězd“, Sparta se k lepšímu hernímu projevu jen těžko propracuje. Ligoví soupeři Sparty vítají  současný stav "Letenské party". Říkají si asi, zaplaťpánbůh za Pepu, dokud tam bude, moc se Sparty na hřišti bát nemusíme. Je škoda, že náš Pepa nevidí realitu, tj. že na uvedený post prvního trenéra evidentně odborně, ale i lidsky prostě nestačí. Pozvolna se z něj totiž stává spíše tragikomická figurka českého fotbalu. Sparťanský fanoušek si zaslouží "starou dobrou Spartu", nové vedení a majitele, ale  především i kvalitního hlavního trenéra.To není nic proti tobě Pepo, to je jen konstatování reality.

   

Autor: Evžen Doležal | středa 4.3.2009 7:39 | karma článku: 18,97 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Evžen Doležal

Dá se po padesátce naučit anglicky ?

Nevím jak Vy, já říkám, že dá, ale je to určitě pěkná fuška. Je to především o vůli. Vidím to na sobě. Jsem mírně pokročily student angličtiny, ale bohužel asi už 15 let. Typický false beginner. Když mne popadne nával zlosti na sebe jaký jsem vůl, že neumím pořádně žádný světový jazyk ( ruštinu záměrně nepočítám ), vrhnu se vždy znovu a znovu do učení angličtiny. Buď si koupím novou učebnici, SW program nebo se přihlásím do nějakého kursu. První týdny je to super, vůle je velká, učení postupuje relativně snadno. Jakmile narazím na předminulé a předpřítomné časy, mé nadšení začíná pomalu, ale jistě opadávat. Můj na jazyky asi přitroublý mozeček najednou přestává nějak chápat, že může existovat předminulo, předpřítomno, předbudoucno atd., prostě přijde jakýsi bloček.

2.1.2010 v 13:40 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3753x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Novoroční přání blogaře.

Zhruba za hodinu bude pan Klaus promlouvat k lidu tradičním novoročním poselstvím o stavu české kotliny v r. 2009 a jeho výhledu do r. 2010. Pomalu probouzející se občané ČR usednout ( někteří s hadrem na hlavě) ke svým obrazovkám a vyslechnout mix několika optimistických i pesimistických varování a hodnocení o vývoji české ekonomiky a společnosti. Protože i já žiji ve svobodné zemi, dovolím si vyslovit své osobní - malé vyznání a přání. Uznávám, že je trochu neobvyklé, ale máme přece nový rok, tak proč to alespoň nezkusit že ?

1.1.2010 v 12:50 | Karma: 13,32 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Vánoční salamandry – DDR 1982.

A máme tu zase předvánoční období. Nakupování vánočních dárků po roce 89 považuji za vcelku pohodovou záležitost. Nabídka je neskutečná a vybere si v zásadě každý. Záleží jen na vkusu a výši konta každého z nás. Spousty věcí je sice předražených, ale holt byznys je byznys.

29.11.2009 v 17:49 | Karma: 14,53 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Pane Paumere, díky !

Jsem součástí party „napravo“ vyladěných padesátníků. Rádi debatujeme a filosofujeme o životě u sklenička vína či oroseného půllitru piva. Občas někteří z nás napíší osobě, která je pro nás něčím zajímává a pozveme ji, pokud má zájem, na kus řeči.

17.11.2009 v 12:40 | Karma: 18,14 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Malé zamyšlení a vzkaz blogera.

Přes všechny současné peripetie jsem přesvědčen, že žijeme v krásné zemi i relativně solidní době. Většinou permanentně na něco nadáváme, ale ve skutečnosti se máme v drtivé většině dobře ( materiálně i duchovně ). Česká zakyslost je myslím trochu hraná póza. Když nás něco naštve založíme si blog, facebook a chrlíme svá vyznání, trápení a moudra ( jako teď já :--).

1.11.2009 v 18:30 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Zvídavý beran, který má rád život, humor, jež si váží lidí, kteří prožili nelehký život a přitom neztratili životní optimismus, moudrost, nadhled a hlavně smysl pro humor.

Seznam rubrik