Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

BOHOUŠEK SOBOTKA SE VYHOUPL DO ČELA.

Je to tak. Bývalý ministr financí z let 2002 až 2006  - Bohuslav Sobotka se podle výsledků posledního průzkumu agentury STEM  dostal na prvé místo v oblíbenosti našich politiků v očích veřejnosti. Bohoušek nám tak odsunul dosud vedoucího horolezce Béma na bronzový stupínek. Stříbro bere pro mne největší osobnost stávající politické scény - Karel Schwarzenberg . Přiznám se, že pro mne osobně je však pan Schwarzenberg politikem č. 1, a to  již dávno.  

Mám rád jeho noblesní chování, nadhled a suchý humor.  Nikdy nelže ( nemá to jednak zapotřebí, ale hlavně  byl slušně vychovaný ), je přirozený a na nic si nehraje.  Někdy má  trochu těžkopádné vyjadřování, ale mne to vůbec nevadí. Já ho prostě žeru.  Kdybych to mohl zařídit, tak do naší tristní politické scény naklonuji minimálně 100 Schwarzenbergů.  Je krásné pozorovat ty různé politické kreatury kolem Karla Schwarzenberga, které musí za jedno či dvě volební období stihnout zabezpečit rodinu a své známé. TO JE PAK FOFR. Tyto pitoreskní  figurky pak pro samé intriky, svinstva a tunelování nemají čas na řádnou práci, za kterou jsou placeni z kapes daňových poplatníků. To poslední pro ně  je starat se o blaho a rozvoj země a lidí, kteří v ní žijí. Hlavním jejich zájmem je dostat do nějakého sněmovního / senátního výboru, pak prosazovat a zvedat pacičky pro zákony, ze kterých  jim může od lobbystických skupin něco kápnout a před masmédii nezapomenout hrát divadélko, že jim jde jednou o národní zájmy, onehdy zase o chudáky důchodce, nezaměstnané spoluobčany atd. Rovněž milují  posty v různých správních a dozorčích radách. Co na tom, že o reálných problémech dané firmy / instituce mají jen mlhavé představy, že ? Však to všichni známe.

 

Když čtu takovéto průzkumy, které doufám většina národa bere s rezervou ( mimo Jirky Paroubka, který si je pravidelně vystřihuje a nalepuje do sešitu), vždy se neubráním otázce. Odpovídají oslovení občané v průzkumu skutečně vážně, nedělají si z toho legraci, neplácají jen nějaké jména, protože jiná je v dané chvíli nenapadnou ? Dá se z takovéhoto průzkumu skutečně něco vyvozovat.

Pokud bych měl brát skutečně vážně, že Bohoušek Sobotka je t.č. nejoblíbenějším politikem musel bych si na nejbližší vrbě hodit lano. Ne,  nezpochybňuji výsledek  průzkumu jako takový.  Člověk se však nemůže ubránit trpkému úsměvu. Prostě se  nyní ( vybranému statistickému vzorku naší populace ) nejvíce líbí Bohoušek Sobotka. Tedy politik – rychlokvaška bez jakéhokoliv charisma, který  nikdy nechodil do normální práce, stal se ministrem financí, přestože je vystudovaný právník a o ekonomii a finančnictví nevěděl takřka nic ( např. ani to, co je Lafferova křivka, což  je součástí osnov v prvním ročníku ekonomických vysokých škol, která ukazuje, jak koresponduje objem vybraných daní s mírou zdanění ). Politik, za jehož gazdování na MF  v letech 2002 – 06 se zvyšoval domácí státní dluh vysokým tempem – z 386 mld. v r. 02  až na 680 v r. 06 mld, za kterým je z minulosti  celá řada sporných personálních i politických rozhodnutí – např.viz http://zpravy.idnes.cz/sobotka-zajistil-podvodnikovi-kralovsky-odchod-fuh-/domaci.asp?c=A060428_211746_domaci_ad nebo http://aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=60628

 

Bohoušek je politik, který umí  především v zákrytu  kritizovat, neustále strašit veřejnost katastrofickými ekomickými scénáři, slibovat nereálné a nezodpovědně vést zemi ke stále většímu a většímu zadlužování. Ale lidé asi chtějí být klamáni.  Autor  J.J. Duffack,  v úvodu své knihy „J. Gobbbels - Poznání a propaganda“,  konstatuje, že některé propagandistické zásady z období J.G. by se daly shrnout v moderním pojetí dnešní politiky asi takto:

 „Nelhat, nýbrž odvádět pozornost a zakrývat“.  ( pozn. V ČR s tím nelhaním bude asi problém. )„Na přesvědčování není čas, třeba využívat lidských slabostí“ 

Samozřejmě výše řečené se netýká jen Bohouška Sobotky, ale celé řady politiků i tzv. pravicových, o levicových nemluvě . Abych nebyl na Bohouška jenom pichlavý, i on zajisté něco dobrého pro  tuto zemi udělal, ale nemělo by toto být samozřejmou povinnost každého politika ? 

 Na závěr navrhuji následující. Dokud se politici nezačnou chovat skutečně slušně ( což bude min. trvat ještě tak 2-3 generace, možná se toho nedočkáme nikdy ), ignorujte  různé výzkumy ohledně jejich oblíbenosti – ONI SI TO TOTIŽ NEZASLOUŽÍ.  Pardon, vyjma toho jednoho, ale to už jsem Vám řekl.   

P.S. Kdo je zvědavý a nečte noviny. Jirka Paroubek v průzkumu skončil čtvrtý, vždy dobře najeděný Zdenda Škromach pátý a zelený kuliferda Liška šestý.  

Autor: Evžen Doležal | čtvrtek 19.3.2009 20:09 | karma článku: 32,06 | přečteno: 2155x
  • Další články autora

Evžen Doležal

Dá se po padesátce naučit anglicky ?

Nevím jak Vy, já říkám, že dá, ale je to určitě pěkná fuška. Je to především o vůli. Vidím to na sobě. Jsem mírně pokročily student angličtiny, ale bohužel asi už 15 let. Typický false beginner. Když mne popadne nával zlosti na sebe jaký jsem vůl, že neumím pořádně žádný světový jazyk ( ruštinu záměrně nepočítám ), vrhnu se vždy znovu a znovu do učení angličtiny. Buď si koupím novou učebnici, SW program nebo se přihlásím do nějakého kursu. První týdny je to super, vůle je velká, učení postupuje relativně snadno. Jakmile narazím na předminulé a předpřítomné časy, mé nadšení začíná pomalu, ale jistě opadávat. Můj na jazyky asi přitroublý mozeček najednou přestává nějak chápat, že může existovat předminulo, předpřítomno, předbudoucno atd., prostě přijde jakýsi bloček.

2.1.2010 v 13:40 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3753x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Novoroční přání blogaře.

Zhruba za hodinu bude pan Klaus promlouvat k lidu tradičním novoročním poselstvím o stavu české kotliny v r. 2009 a jeho výhledu do r. 2010. Pomalu probouzející se občané ČR usednout ( někteří s hadrem na hlavě) ke svým obrazovkám a vyslechnout mix několika optimistických i pesimistických varování a hodnocení o vývoji české ekonomiky a společnosti. Protože i já žiji ve svobodné zemi, dovolím si vyslovit své osobní - malé vyznání a přání. Uznávám, že je trochu neobvyklé, ale máme přece nový rok, tak proč to alespoň nezkusit že ?

1.1.2010 v 12:50 | Karma: 13,32 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Vánoční salamandry – DDR 1982.

A máme tu zase předvánoční období. Nakupování vánočních dárků po roce 89 považuji za vcelku pohodovou záležitost. Nabídka je neskutečná a vybere si v zásadě každý. Záleží jen na vkusu a výši konta každého z nás. Spousty věcí je sice předražených, ale holt byznys je byznys.

29.11.2009 v 17:49 | Karma: 14,53 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Pane Paumere, díky !

Jsem součástí party „napravo“ vyladěných padesátníků. Rádi debatujeme a filosofujeme o životě u sklenička vína či oroseného půllitru piva. Občas někteří z nás napíší osobě, která je pro nás něčím zajímává a pozveme ji, pokud má zájem, na kus řeči.

17.11.2009 v 12:40 | Karma: 18,14 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Malé zamyšlení a vzkaz blogera.

Přes všechny současné peripetie jsem přesvědčen, že žijeme v krásné zemi i relativně solidní době. Většinou permanentně na něco nadáváme, ale ve skutečnosti se máme v drtivé většině dobře ( materiálně i duchovně ). Česká zakyslost je myslím trochu hraná póza. Když nás něco naštve založíme si blog, facebook a chrlíme svá vyznání, trápení a moudra ( jako teď já :--).

1.11.2009 v 18:30 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Zvídavý beran, který má rád život, humor, jež si váží lidí, kteří prožili nelehký život a přitom neztratili životní optimismus, moudrost, nadhled a hlavně smysl pro humor.

Seznam rubrik