Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to takové, jaké to je.

Tak máme za sebou další týden. Přinesl nám pád vlády a mraky domácích i zahraničních komentářů k této události. Přinesl i vztek a rozčarování většiny a škodolibou radost menšiny ( doufám ) obyvatel naší země.    

Všichni dohromady jsme  zároveň  asi i nějak přepolitizování. Valí se to na nás ze všech stran už dvacet let.  Aféry, podrazy, hulvátství a nikdy nekončící bolševická nestoudnost je naším každodenním chlebem. Zdá se, že až v kolumbáriu si od politiky konečně odpočineme. Proč tomu tak vůbec je ? Neměli bychom spíše naplno žít  a nezabývat se stále dokola těmi potentáty nahoře ?  Prostě se jaksi zapouzdřit a ignorovat  – Ty nahoře. Ty nahoře nás přeci potřebují jen při volbách a občas při průzkumech veřejného mínění, aby zjistili  zda ještě žijeme a jak je máme rádi. Ne, to by asi nebylo to správné řešení. Na  pasivitu a slepotu občanů a  hlavně novinářů Ty nahoře jen čekají.

 

Občas si vzpomenu na ředitele potravinářské firmy, kde jsem po revoluci nějakou dobu pracoval jako právník a zároveň tajemník představenstva. Při jednom zasedání představenstva, kde se probíraly nelichotivé hospodářské výsledky společnosti, byl ředitel jedním z členů představenstva osloven, aby odůvodnil příčiny  špatných výsledků. Všichni čekali sofistikované ekonomické zhodnocení situace, načež ředitel vstal a prohlásil památnou větu: „Pánové, je to takové, jaké to je“.  Zástupci privatizačních fondů na sebe tehdy vyděšeně pohlédli s výrazem kdo, že jim to ten majetek spravuje. Jeden z nich se opět nesměle zeptal. „A  jaké to tedy je“, pane řediteli ?  Ředitel  kontroval, „ Vždyť říkám, takové jaké to je, pánové“.  Pak už se nikdo na nic neptal a já věděl, že lepšího ředitele v tržní ekonomice už v životě nepotkám.

 

Myslím si že i na  zhodnocení naší současné politické situace se dá použít pro mne nadčasové rčení - je to takové, jaké to je. Koneckonců řečené zjednodušeně platí i pro náš soukromý a  pracovní  život, naše životní prostředí atd.  Žijeme a máme se tak na co nám stačí naše schopnosti, síly a někdy ta trocha štěstí. Mluvím o běžném životě, nikoli o životě Těch nahoře. Žádný strom neroste až do nebe, to platí naštěstí pro každého – i pro Ty nahoře. Tempo života se zrychluje, na vše je méně času, každý musíme být dynamický, flexibilní, hovořit anglicky, jinak se nebude mít moc dobře. To si nestěžuji, to je fakt, jinak to v životě nejde.

Každý však máme možnost  životní situace a informace  hodnotit z  více úhlů pohledu. Záleží jen na nás jaký ten pohled zvolíme. Jsou lidé, kteří se z každé negativní zprávy hroutí a mají deprese, jiní mají ze stejné události legraci. Postoje jedince pochopitelně ovlivňují  jeho životní zkušenosti, geny, vzdělání, výchova, smysl pro humor, ale třeba  i  znamení, ve kterém se narodil. Podstatné je, že „jaké to je“, do jisté míry ovlivňujeme my sami, svým jednáním a přístupem. Nikdo nežijeme ve vzduchoprázdnu.

Jestliže v době voleb jezdíme raději na chalupy,  jako troubové  věříme a dáváme hlasy lidem, kteří evidentně lžou a slibují každému nezodpovědně bolševický ráj na zemi, aniž řeknou, kde to na to vzít a kvůli „uspořené“  třiceti koruně  nelitujeme stát  hodinové fronty před lékárnami, nemůžeme se divit, že je to takové, jaké to je. Takovýmto jedincům většinou ani nevadí jaké to teď je, naopak.

 

Samozřejmě, že vždycky to musí být takové „jaké to je“.  Ale jde přeci o to  jaký z toho má člověk vnitřní pocit. Většině normálních lidí v této zemi nebude vadit“ jaké to je“, kdyby se  např. za své politiky nemusela stydět.  I  mne samému vadí jaké to teď je. Přiznám se, že mi to skoro až s.….  Na druhou stranu jsem optimista. Přes všechny ty současné i budoucí peripetie věřím, že je u nás většina slušných a normálních lidí, kteří se nenechají opít rohlíkem. Jen doufám, aby tito slušní a normální lidé zase před odjezdem na chalupy nezapomněli, že na podzim t.r. se bude rozhodovat na pár let dopředu jaké to u nás bude !  Mějme na paměti, že na naši lenost, liknavost a bohorovnost s radostí čeká rudo – oranžová sedmá kavalerie.

 P.S.Ještě se k něčemu přiznám. Osobně mi na můj cévní systém dělá moc dobře, když vidím v TV vytočeného Paroubka. Zjistil jsem, že když Jirka celý zbrunátní vztekem a zpotí se mu i jeho pověstná bradavička -  mne se hned  srovná krevní tlak i bez prášku. Napadlo mne, že by nebylo od věci  vytáčet Jirku Paroubka denně a ušetřit si  tím zbytečné výdaje za léky.  Myslím si, že takové  denní předčítání  Kubiceho zprávy  Jirkovi na pokračování by udělalo své, nemyslíte ? 

Autor: Evžen Doležal | pátek 27.3.2009 21:06 | karma článku: 16,27 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Evžen Doležal

Dá se po padesátce naučit anglicky ?

Nevím jak Vy, já říkám, že dá, ale je to určitě pěkná fuška. Je to především o vůli. Vidím to na sobě. Jsem mírně pokročily student angličtiny, ale bohužel asi už 15 let. Typický false beginner. Když mne popadne nával zlosti na sebe jaký jsem vůl, že neumím pořádně žádný světový jazyk ( ruštinu záměrně nepočítám ), vrhnu se vždy znovu a znovu do učení angličtiny. Buď si koupím novou učebnici, SW program nebo se přihlásím do nějakého kursu. První týdny je to super, vůle je velká, učení postupuje relativně snadno. Jakmile narazím na předminulé a předpřítomné časy, mé nadšení začíná pomalu, ale jistě opadávat. Můj na jazyky asi přitroublý mozeček najednou přestává nějak chápat, že může existovat předminulo, předpřítomno, předbudoucno atd., prostě přijde jakýsi bloček.

2.1.2010 v 13:40 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3753x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Novoroční přání blogaře.

Zhruba za hodinu bude pan Klaus promlouvat k lidu tradičním novoročním poselstvím o stavu české kotliny v r. 2009 a jeho výhledu do r. 2010. Pomalu probouzející se občané ČR usednout ( někteří s hadrem na hlavě) ke svým obrazovkám a vyslechnout mix několika optimistických i pesimistických varování a hodnocení o vývoji české ekonomiky a společnosti. Protože i já žiji ve svobodné zemi, dovolím si vyslovit své osobní - malé vyznání a přání. Uznávám, že je trochu neobvyklé, ale máme přece nový rok, tak proč to alespoň nezkusit že ?

1.1.2010 v 12:50 | Karma: 13,32 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Vánoční salamandry – DDR 1982.

A máme tu zase předvánoční období. Nakupování vánočních dárků po roce 89 považuji za vcelku pohodovou záležitost. Nabídka je neskutečná a vybere si v zásadě každý. Záleží jen na vkusu a výši konta každého z nás. Spousty věcí je sice předražených, ale holt byznys je byznys.

29.11.2009 v 17:49 | Karma: 14,53 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Pane Paumere, díky !

Jsem součástí party „napravo“ vyladěných padesátníků. Rádi debatujeme a filosofujeme o životě u sklenička vína či oroseného půllitru piva. Občas někteří z nás napíší osobě, která je pro nás něčím zajímává a pozveme ji, pokud má zájem, na kus řeči.

17.11.2009 v 12:40 | Karma: 18,14 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Ostatní

Evžen Doležal

Malé zamyšlení a vzkaz blogera.

Přes všechny současné peripetie jsem přesvědčen, že žijeme v krásné zemi i relativně solidní době. Většinou permanentně na něco nadáváme, ale ve skutečnosti se máme v drtivé většině dobře ( materiálně i duchovně ). Česká zakyslost je myslím trochu hraná póza. Když nás něco naštve založíme si blog, facebook a chrlíme svá vyznání, trápení a moudra ( jako teď já :--).

1.11.2009 v 18:30 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Zvídavý beran, který má rád život, humor, jež si váží lidí, kteří prožili nelehký život a přitom neztratili životní optimismus, moudrost, nadhled a hlavně smysl pro humor.

Seznam rubrik