Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zuzana Hejná

18. 6. 2009 8:19
já jsem maturovala v r.80,

a bylo to dost podobné. Třída byla v presu mezi ředitelkou (funkcionářkou obvodní organizace KSČ) a třídní (předsedkyní školní KSČ). Navíc naše třída byla "ukázková": podívejte, i takové děti mohou studovat (jeden otec emigrant, jiní rodiče vyhozeni z KSČ atd...) - a podívejte, jaký mají studijní průměr. Ten studijní průměr hodně zvyšovaly dětičky z těch kádrově správných rodin. 

Třídní důtky za nápis Dočasně zavřeno...

Málem vyloučení za popěvek Posiluj mír, jen tak se můžeš flákat...

Strach z policajtů, protože mohli všechno - a několik z nás se o tom přesvědčilo.

Zaplaťpánbu za diskuse o státních maturitách....

0 0
možnosti

Dennys

18. 6. 2009 8:05
Maturitni vecirek - rok.1987

Asi jsme zili kazdy v jinem state. V nasi strediskove obci se sice taky socialistickymi hesly nesetrilo, ale banany byly kazdy tyden (dodnes je nemuzu ani videt - jako dite jsem je musel jist povinne), pometrance (nejen kubanske) a mandarinky jsme meli doma porad. Kdo si do fronty na maso pospisil dostal to lepsi, dnes to neni jinak. A stedry prispevek KSC na bydleni (130.000 Kc) udelal z nasi obce pekne misto k zivotu, i s perfektni infrastrukturou jiz tenkrat, dnes se nam tam "pravicaci" do satelitu jen hrnou. ;-D Piste dal. A starsi profesory na gymnaziu jsme oslovovali pane doktore, ci pane inzenyre, mladsi take soudruhu, ci slecno inzenyrko,...  a nikdo nam hlavu netrhal.

0 0
možnosti

rezjir

18. 6. 2009 8:28
Re: Maturitni vecirek - rok.1987

Měl jste ale uvést, kde se nalézá a jak se jmenuje ta šťastná středisková obec, abychom tam mohli chodit na exkurze.

0 0
možnosti

tata01

18. 6. 2009 7:57
tehdy

na jednom učilišti v Nymburce jsme tou dobou museli používat pozdrav Čest práci soudruhu a kdo ho nepoužil jako kdyby nepozdravil. Byly tam i jiné lahůdky jako zákaz nošení jeansů, protože způsobují rakovinu varlat a triček s nápisem, protože to zavánělo západem. Další věc co nám kontrolovali byla délka vlasů, která nesměla být pod límec a dokonce za to i mého spolužáka ve třetím ročníku vyloučili, protože se dál už nechtěl nechat ostříhat. Bylo to ho ovšem daleko víc a tohle jsou jen takové malé střípky.

0 0
možnosti

Zuzana Hejná

18. 6. 2009 8:37
Re: tehdy

my jsme přistupovali tvořivě:-)): zákaz dlouhých vlasů -dohola. Zákaz krátkých sukní - a holky si na sukně šlapaly. Zákaz džínů - šili jsme si úžasně vypasované kalhoty zářivých barev....

0 0
možnosti

AjaZakova

18. 6. 2009 0:04
Souhlasím

Výborný článekR^ Vzhledem k tomu, že jsem jako dítko revoluce minulý režim prakticky nezažila - mě to hodně zaujalo. Myslím, že jsou tato svědectví a zkušenosti mnohem víc lidské, s větší vypovídající hodnotou než strohá historická fakta. A děkuji za ně V

0 0
možnosti

rezjir

18. 6. 2009 8:56
Re: Souhlasím

A dokonce ten blog vypadá věrohodně, že ano?

0 0
možnosti

semik65

17. 6. 2009 20:59
Pěkně napsáno

Sám jsem maturoval před rokem, maturitní večírek se povedl výborně.

Je dobře, že takové články se objevují. Sám si neumím představit to buzeraci, s kterou se člověk musel potýkat denodenně. Hodně se dnes prosazuje názor, že kdysi, za komunistů, bylo všechno lepší. Zdravotní péče zdarma, každý měl práci a byt cestovat na západ slušný člověk nepotřeboval.

Jsem rád, že skoro celý život žiji v demokratické společnosti, kde člověk má právo na názor. Tyto články pamětníků jsou nesmírně důležité, je nutné připomínat skutečnou atmosféru dob totality, abychom ji nezažili znovu.

Autorovi posílám karmuR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Zvídavý beran, který má rád život, humor, jež si váží lidí, kteří prožili nelehký život a přitom neztratili životní optimismus, moudrost, nadhled a hlavně smysl pro humor.

Seznam rubrik